سیستم VRF


اگر شما از کولر گازی و اسپلیت استفاده می کنید به احتمال زیاد بار ها با نام کولرگازی نسل جدید با سیستم VRF یا همان وی آر اف مواجه شده باشید. اما شاید برای بسیاری از شما سوال باشد که منظور از سیستم وی آر ف کولر گازی و اسپلیت چیست؟ در ادامه این مقاله برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص سیستم VRF کولرگازی ، خرید و یا اطلاع از قیمت آن با ما همراه باشید.
برای پاسخ به این سوال باید اشاره کنیم که کولر های گازی جدید با استفاده از سیستم وی آر اف تولید و عرضه می شوند. اما منظور از وی آر اف کولر گازی چیست؟ وی آر اف در واقع مخفف عبارت Variable Refrigerant Flow است که به معنی متغیر جریان مبرد می باشد ویکی از سیستم های پیشرفته HVAC و مناسب برای ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری به شمار می رود که با نام VRV مخفف عبارت (Variable Refrigerant Volume) نیز شناخته می شود. به سیستم وی ار اف اسپلیت مرکزی وی ار اف نیز گفته می شود. زیرا همانند اسپلیت ها به صورت دو تکه ساخته می شود.
سیستم VRF در واقع و به عبارت بسیار ساده دستگاه یکپارچه سرمایشی و گرمایشی است که به صورت دو تکه (شامل یونیت خارجی و یونیت های داخلی) ساخته شده و با لوله کشی مسی حاوی مبرد به یکدیگر متصل می شوند.
یونیت خارجی وی آر اف در مکانی خارج از ساختمان مانند پشت بام یا حیاط نصب شده، به صورت مرکزی به چندین یونیت داخلی یا همان فن کویل متصل می شود و سرمایش و گرمایش ساختمان را تامین می کند. در سیستم وی آر اف با تکنولوژی خاصی می توان مقدار جریان مبردی که به هر یونیت داخلی ارسال می شود را کنترل و دقیقا مطابق با نیاز مصرف کننده ، دمای هر فن کویل را مستقلا و به میزان دلخواه تنظیم نمود.

ساختار سیستم VRF
سیستمی شامل یک یونیت خارجی (کندانسینگ یونیت متشکل از کمپرسور و کندانسور) که در محیط آزاد خارج از ساختمان نصب می شود و چندین یونیت داخلی (هوارسان) که داخل ساختمان و در فضاهای مختلف تعبیه می گردد. اجزای اصلی سیستم وی آر اف عبارتند از:

کمپرسور اینورتر
کمپرسور دور ثابت
شیر Hot gas by pass
شیر انبساط الکترونیکی (EEV)
آکومولاتور و غیره

۱- کمپرسور اینورتر
کمپرسوری که با کنترل میزان فرکانس ورودی از برد اینورتر یا IPM به سرعت دلخواه مغز اصلی سیستم رسیده تا میزان برودت لازم تامین شود. در اکثر برندها تا نسل ۳ کمپرسور ها از ترکیب اینورتر و دور ثابت تشکیل شدند. در این حالت بطور خلاصه ابتدا اینورتر وارد مدار شده و در صورت عدم تامین برودت لازم، کمپرسور دور ثابت وارد مدار می شود.
۲- کمپرسور دور ثابت
مانند کمپرسورهای مرسوم در صنعت به صورت دور ثابت بوده و جهت تکمیل ظرفیت کارکرد، وارد مدار می ‌شود. هر دو نوع کمپرسور از نوع اکسترنال می‌ باشد و تفاوت آنها فقط در ساختار داخلی آن جهت کنترل سرعت می‌ باشد.
۳- شیر Hot gas by pass
وظیفه این شیر کنترل حفظ بالانس خط HP و LP می‌ باشد. به عبارت دیگر در صورتی که LP از حد مجاز پایین تر قرار گیرد، این شیر از خط HP گاز داغ را به خط LP بای پس می نماید.
۵- شیر انبساط الکترونیکی (EEV)
شیرهای انبساط الکترونیکی (Electronic Expansion Valve) که به آن شیر برقی نیز گفته می‌شود نسبت به انواع دیگر دقت بالاتری داشته و عموما در دستگاه هایی که به تنظیم دقیق تر مقدار مبرد ورودی به اواپراتور در سیکل تبرید نیاز دارند به کار برده می شود. این شیر وظیفه کنترل جریان مبرد ورودی به اواپراتورهای انبساط مستقیم را بر عهده دارد و در دو قسمت کاربرد دارد: الف) یونیت خارجی با نام Main EEV ب) یونیت داخلی با نام Indoor EEV
۶- آکومولاتور
وظیفه آکومولاتور در واقع جداسازی مایع از گاز بوده که مایع در پایین جمع شده و گاز از بالا به سمت ساکشن کمپرسور حرکت می کند. در نسل ۴ به قسمت پایین آکومولاتور مخزن Receiver اضافه شده که میزان مایع بیش از اندازه سیکل را به درون خود برده و در زمان لازم با یک شیر external مبرد مایع مورد نیاز را به آکومولاتور هدایت می ‌کند.

نحوه عملکرد سیستم VRF
در این سیستم مایع مبرد حاصل از چگالش در یونیت خارجی به انشعاب های مختلفی تقسیم و راهی یونیت های داخلی شده و بعد از عبور از شیر انبساط، وارد کویل سرمایش DX می گردد. از سمت دیگر، هوای ورودی به یونیت داخلی (هوای اتاق) از روی کویل عبور کرده و پس از کاهش دما به اتاق دمیده می شود.
در فناوری VRF، بواسطه استفاده از کمپرسورهای دیجیتالی یا کمپرسورهای اسکرال اینورتردار، نرخ جریان (Flow) مبرد (Refrigerant) ورودی به کویل یونیت های داخلی، می تواند متغیر (Variable) باشد. به این ترتیب با تغییر نرخ جریان مبرد، براحتی امکان کنترل دمای هر فضا، بطور جداگانه وجود خواهد داشت.

ساختار سیستم VRF
یونیت های داخلی سیستم VRF کاملاً شبیه به فن کویل ها هستند؛ با این تفاوت که بجای آب، مبرد درون لوله های کویل جریان پیدا می کند.
سیستم VRF در حالت گرمایش
یکی از ویژگی های این دستگاه این است که به طور همزمان می تواند سیستم سرمایشی گرمایشی باشد و در ادامه این موضوع را نیز بررسی می کنیم.
تأمین هوای گرم مورد نیاز ساختمان، توسط سیستم VRF به دو روش امکان پذیر می باشد:

1 -سیستم VRF دو لوله ای – هیت پمپ (Heat Pump)
در این روش که به سیستم دو لوله ای شناخته می شود، امکان گرمایش و سرمایش تمامی زون ها، اما نه به صورت همزمان وجود خواهد داشت. چنانکه در فصل گرما و به هنگام سرمایش، کویل یونیت های داخلی با دریافت مایع مبرد عبوری از شیر انبساط، به عنوان یک اواپراتور عمل کرده و در فصل سرما، به هنگام گرمایش، با دریافت بخار داغ خروجی از کمپرسور، به عنوان یک کندانسور عمل می کند.
سیستم دو لوله ای VRF
2 -سیستم VRF سه لوله ای – بازیابی حرارت (Heat Recovery)
در این روش که به سیستم سه لوله ای شناخته می شود، امکان گرمایش و سرمایش تمامی زون ها، به صورت همزمان وجود خواهد داشت. چنانکه هر یونیت داخلی به کمک یک جعبه برقی (Solenoid Box) که مجهز به یک سری شیرهای برقی می باشد، از سه لوله مجزا شامل خط مایع (Liquid)، مکش (Suction) و دهش (Discharge) منشعب می گردد.
به این ترتیب در یونیت های سرمایشی، مسیر رفت خط مایع و برگشت خط مکش باز شده و کویل یونیت به عنوان یک اواپراتور عمل می کند. در یونیت گرمایشی، مسیر رفت خط دهش و برگشت خط مایع باز شده و کویل یونیت به عنوان یک کندانسور عمل می کند.
بعلاوه، معمولاً تعدادی مبدل حرارتی اضافی در جعبه های توزیع (Distribution Box) تعبیه می گردد تا بدین وسیله حرارت بخار داغ خارج شده از یونیت های سرمایشی به جریان مبرد در حال ارسال به سمت زون های نیازمند گرمایش، منتقل گردد. این چنین بهینه سازی قابل توجهی در مصرف انرژی اتفاق می افتد.

مزایای VRF:
سیستم وی آر اف همانطور که گفته شد این امکان را می دهد که واحد های داخلی، بدون نیاز به کانال، به هر واحد خارجی متصل شده و عملیات همزمان گرمایش و سرمایش به خوبی انجام شود. اما این سیستم مزیت های دیگری نیز دارد که در ادامه به طور خلاصه به آن ها اشاره می کنیم:
استفاده از کمپرسور اینورتر که باعث کاهش چشمگیر صرفه جویی در مصرف انرژی می شود
استفاده مستقل از یونیت های داخلی باتوجه به دمای مورد نیاز کاربر با یک یونیت خارجی مشترک
استفاده از ۶۴ یونیت داخلی با یک یونیت خارجی و فقط یک جفت لوله خروجی
کاربرد های مختلف مسکونی، تجاری و صنعتی بسته به نوع طراحی و استفاده از یونیت داخلی دلخواه
عدم استفاده از آب بعنوان سیال مورد نیاز در واحد کندانسور
کاهش هزینه بسیار بالا در اجرا و تامین تجهیزات
امکان انتخاب یونیت خارجی تا ظرفیت ۸۰۰,۰۰۰ بی تی یو در ساعت
امکان استفاده از کنترل های مرکزی جهت کنترل از یک مکان
ارائه تفکیک مصرف برق سه فاز به ازای هر یونیت داخلی ( مناسب برای فضای تجاری)
مدیریت پنل ها جهت افزایش بهره وری تا ۲۰%
استفاده از کمپرسور اسکرال از نوع دیجیتال اینورتر
کاهش قابل توجه مصرف برق نسب به سایر کولر ها
امکان طول لوله کشی در متراژ بالا
امکان کنترل هر یونیت داخلی به صورت مجزا
امکان استفاده از دستگاه برای تولید گرمایش (Heat pump) در زمستان
تنوع در استفاده همزمان از انواع یونیت داخلی
اتصال حداکثر ۶۴ یونیت داخلی به یونیت خارجی واحد
کار کرد آرام و بدون صدا
نصب با اشغال حداقل فضا و راهبری آسان
کنترل دمای فضاها به صورت جداگانه و مستقل
نگهداری دمای محیط در شرایط ثابت و استاندارد
و غیره.