داکت اسپلیت


داکت اسپلیت نوعی سیستم گرمایشی و سرمایشی است. داکت اسپلیت ها از دو قسمت کندانسور یا یونیت خارجی و هواساز یا یونیت داخلی تشکیل میشود.
داکت اسپلیت به صورت توکار درون سقف وصل میشود و سپس با استفاده از کانال کشی هوا را به اتاقها و سایر به مکان ها انتقال می دهد.
داکت اسپلیت برای خنک کردن محیط عملکردی شبیه به اسپلیت و کولر گازی دارد ولی برای گرم کردن محیط با گردش آب گرم درون داکت اسپلیت محیط را گرم می کند.
یونیت داخلی که هواساز هم گفته می شود در داخل ساختمان در سقف نصب می گردد و لوله ی مسی یونیت داخلی و خارجی را به هم متصل می کند. همچنین برای انتقال هوا از یونیت داخلی به محیط از کانال و دریچه های هوا استفاده می شود و یونیت داخلی توسط کانال های گرد با چهارگوش به دریچه های هوا منتقل می شود. به طور خلاصه ، چگونگی کارکرد داکت اسپلیت یا اسپلیت کانالی بسیار نزدیک به عملکرد اسپیلیت معمولی است با این تفاوت که به جای اواپراتور یا همان پنل دیواری کولر گازی که به صورت روکار قرار می گیرد ، داکت اسپلیت دارای یونیت داخلی است که به صورت توکار و داخل سقف نصب می شود و هوای فیلتر شده در یونیت داخلی از طریق کانال ها به محیط مورد نظر هدایت می شود.
نحوه کار و عملکرد داکت اسپلیت در حالت سرمایش
عملکرد داکت اسپلیت در حالت سرمایش به این گونه است که گاز مبرد در کندانسور خنک می شود و از طریق لوله مسی که دو یونیت داخلی و خارجی را به هم متصل می کند به شیر انبساطی و از آنجا به کویل موجود در یونیت داخلی انتقال می یابد و لوله های کویل را خنک می کند. هوای گرم محیط به داخل یونیت داخلی مکیده می شود و پس از عبور از کویل، هوا خنک می شود و توسط فن و از طریق کانال به محیط برگردانده می شود و محیط را خنک می کند.
در طی این فرآیند تبادل حرارتی که بین لوله های کویل سرد و هوای گرم وارد شده به یونیت داخلی انجام گرفته، گاز مبرد داخل کویل گرمای هوا را جذب کرده و گرم می شود. بنابراین گاز مبرد گرم شده دوباره به کوندانسور برگردانده شده و خنک می شود و این سیکل به این صورت ادامه خواهد داشت تا زمانی که دمای هوای محیط به دمای تنظیم شده ترموستات برسد. پس از رسیدن دما به دمای تنظیم شده، کوندانسور قطع می شود و با توجه به نوع دستگاه ممکن است فن دستگاه به کار ادامه دهد یا از کار بایستد.
نحوه کار داکت اسپلیت در حالت گرمایش
در سیکل گرمایش، عملکرد داکت اسپلیت به این صورت است که گاز در کندانسور گرم شده و مانند سیکل سرمایش، از طریق لوله مسی به کویل موجود در یونیت داخلی منتقل می شود و هوای وارد شده از محیط به یونیت داخلی را گرم می کند. هوای گرم شده، توسط فن و از طریق کانال به محیط وارد می شود و این فرآیند انقدر ادامه پیدا می کند تا دمای هوای محیط به دمای مطلوب و مناسب تنظیم شده ترموستات برسد. برای کاهش مصرف انرژی برق در زمستان به جای کویل گازی از کویل آب گرم باید استفاده کرد. کویل آبگرم جلوی یونیت داخلی و در مسیر کانال قرار می گیرد و آب گرم از پکیج یا موتورخانه در کویل جریان می یابد و آن را گرم می کند و هوای وارد شده به یونیت داخلی در اثر برخورد با سطح گرم کویل و چرخش فن گرم می شود و به محیط انتقال پیدا می کند.
انواع داکت اسپلیت ها
در رابطه با انواع داکت اسپلیت باید گفت که تولید این محصول در مدل های مختلفی صورت می گیرد که هر یک میتواند گزینه ی مناسب تری برای هر نوع محلی باشد. معمولا داکت اسپلیت ها را از نظر نوع نیرو محرکه کمپرسور به دو دسته اینورتر و معمولی تقسیم بندی میکنند.
منظور از اینورتر استفاده از فناوری دور متغیر است که در آن ها تفاوت دارد. بزرگترین اختلاف بین داکت اسپلیت اینورتر با معمولی در سرعت متغیر آن است که در نوع معمولی این سرعت ثابت است. صدای کمتر، عمر مفید بیشتر، سرمایش و گرمایش سریعتر و در انتها مقرون به صرفه تر بودن، از برتر یهای اینورتر نسبت به انواع معمولی آن است.
مزایای داکت اسپلیت
• داکت اسپلیت از نظر قیمت و کارایی مناسبی که دارد نسبت به سایر سیستم های تهویه هوا مناسب تر است.
• هوایی را که میخواهد به محیط انتقال دهد فیلتر میکند و هوای تازه و مطبوعی به محیط میدهد.

• از کانالهای کوچک تری نسبت به کانالهای کولر آبی برای اسپلیت استفاده میشود چرا که کیفیت هوای آنها از کولرهای آبی بهتر است.
• دارای استقلال کامل است و به تنهایی میتواند گرما و سرمای یک محیط را تامین کند و همچنین این توانایی را دارد که تهویه مطبوع چند ساختمان را به صورت همزمان انجام دهد.