همانطور که از اسم این نوع دیگ پیداس جنس آن از نوع فولاد است و اکثر دیگ های بخار از این نوع هستند. دیگ فولادی steel boiler دارای ضخامت های متنوعی است. و به گونه ای طراحی شده اند که در برابر فشار داخلی در دیگ های بخار و شیرها بسیار مقاوم است. باتوجه به متریال ساخت این نوع دیگ های دارای راندمان بیشتری نسبت به دیگ های دیگر دارد. بدنه دیگ های فولادی شل است.
جنس لوله های که در بویلر فولادی استفاده می شود باید آتشخوار بدون درز باشد. هرچه کیفیت فولاد بیشتر باشد به تبع راندمان نیز بیشتر می شود. ساخت انواع دیگ های و بویلر های صنعتی باتوجه به درخواست مشتری صورت می گیرد. اگر مشتری نیاز به فشار بالای بخار نداشته باشد میتواند از دیگ چدنی استفاده کند.
دیگ آبگرم یا آب داغ فولادی با استفاده از گرمای حاصل از احتراق مشعل و تبادل حرارت بین سطوح جذب انرژی گرمایی با سیال ناقل حرارت، تامین گرمایش مورد نیاز سیستم حرارت مرکزی ساختمان در صنعت تأسیسات را به عهده دارد.
انواع دیگ فولادی
• بویلر صنعتی واتر تیوب یا بویلر لوله آبی: در این نوع بویلر یک محفظ احتراق وجود دارد که لوله ها از آن میگذرند داخل لوله ها نیز آب وجود دارد. حرارت محفظ احتراق باعث بالا رفتن دمای آب داخل لوله ها می شود و در نتیجه بخار تشکیل می شود. این نوع بویلر بدلیل رسوب و هزینه های بالای رسوب زدایی کمتر مورد استفاده قرار میگیرد مگر در موارد خاصی که باتوجه به نیاز مشتری میتوان آن را ساخت.
مزایای دیگ فولادی واتر تیوب: در اندازه هایی به مراتب بزرگتر از دیگ لوله آتش میتوان آن را ساخت. تحمل فشارهای بسیار بالا تا 5000 psig توانای رسیدن به دما های بسیاربالا و مناسب صنایعی است که نیاز به فشار و دمای بسیار بالا دارند، از معایب این نوع بویلر میتوان به قیمت بالای آن، نگهداری و تمیزکاری بسیار دشوار و اندازه فیزیکی زیاد اشاره نمود.
• بویلر صنعتی فایر تیوب یا لوله آتشی: در بویلر فایر تیوب آتش داخل لوله ها وجود دارد و مخزن دیگ فولادی دارای حجم وسیعی از آب می باشد. با عبور حرارت آتش بین لوله های آتشخوار بدون درز دمای آب داخل مخزن بالا می رود در نتیجه تولید بخار صورت میگیرد. این نوع بویلر دارای راندمان بیشتر و تعمیر و نگهداری آن بسیار راحت است و کمترین از بویلر واتر تیوب رسوب میگیرد.
مزایای دیگ فولادی فایرتیوب: قیمت ارزان، نیاز به فضایی زیاد ندارد، مناسب گرم کردن فضا و کاربردهای صنعتی، نگهداری آسان از معایب این نوع بویلر میتوان به مواردی همچون محدودیت برای تولید بخار با ظرفیت بالا و مناسب نبودن برای صنایعی که نیاز به فشار بالای ۲۵۰ psig دارند اشاره نمود.
با توجه به اهمیت سطوح تبادل حرارت در دیگ های آب گرم فولادی و بخار، برخی از تولیدکنندگان به منظور افزایش این سطوح تبادل حرارت، طبق روشها و نقشههای اجرایی استاندارد از سطح انتهای دیگ نیز برای گردش آب و تبادل حرارت استفاده می کنند که به این دیگ ها عقب خیس یا “Wet Back” می گویند، بدیهی است دیگ های وت بک از نظر هزینه ساخت و راندمان تبادل حرارت دارای مزیت بیشتر و قیمت تمام شده بیشتری نسبت به دیگ های “Dry Back” می باشند.
مقایسه دیگ چدنی با دیگ فولادی
دیگ های چدنی دارای قیمت پایین تری است. دیگ های چدنی دارای فشار کاری پایین است. اما فشارکاری دیگ فولادی بسیار بالا است. از طرفی بازده حرارتی، راندمان و طول عمر آن نیز بالا است. ضخامت دیگ چدنی بدلیل وجود پره ها محدود است به همین دلیل نمیتوان در ساخت دیگ های بزرگ از آن استفاده نمود. دیگ های فولادی نسبت به چدنی کمتر رسوب میگیرد. بهمین دلیل راندمان آن بیشتر است. هزینه نصب و راه اندازی دیگ چدنی بیشتر از دیگ فولادی است و حمل نقل دیگ چدنی آسان تر است.
مشخصات فنی دیگ فولادی
بویلر فولادی از بدنه از جنس فولاد که باتوجه به نیاز مشتری ضخامت آن را تغییر می کند. لوله های آتشخوار بدون درز برای بازدهی حرارتی و راندمان بالاتر محفظه احتراق یا کوره که میتوان از انواع مشعل استفاده نمود. شاسی جهت نصب دیگ فولادی به روی آن بدلیل آسان نمودن حمل و نقل، انواع شیرهای بویلر صنعتی شیر تخلیه و شیر فشار شکن اطمینان دودکش برای هدایت گازهای اضافی به خارج دیگ، عایق حرارتی بدنه برای افزایش بارده و راندمان، انواع لوله ها که عبارتند از رفت و برگشتی، انبساطی و جهت تعمیر دیگ فولادی دریچه های نیز تعبیه شده است.